Het debat over cryptocurrency woedt nog steeds: landen beslissen of ze cryptocurrencies willen omarmen, reguleren of juist verbieden. Bovendien ligt de energie-intensieve sector de laatste tijd onder vuur van klimaatexperts. Van El Salvador dat bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde tot China dat alle cryptocurrency-transacties verbood, 2021 was een bewogen jaar in de wereld van digitale valuta en waar zal dat dit jaar heen gaan?
Milieuschade
De gestage groei van de cryptocurrency-industrie door de jaren heen werd in het begin vooral veroorzaakt door de succesverhalen van mensen die er enorm rijk van zijn geworden. Nu echter heeft het meer aandacht getrokken voor zijn ecologische voetafdruk. Bitcoin en andere cryptocurrencies worden gemaakt of “gedolven” door krachtige computers die complexe wiskundige puzzels oplossen, die energie opslurpen en dus totaal niet duurzaam zijn.
Volgens een schatting verbruikt Bitcoin-mijnbouw ongeveer 0,5% van de wereldwijde elektriciteit, en gebruikt het meer stroom dan Zweden in een jaar. Scandinavische landen hebben daarom hun steun uitgesproken voor een mogelijk verbod op bitcoin-mining in heel Europa. Als dat gebeurt, kunnen autoriteiten elders worden gedreven om een soortgelijke houding aan te nemen. Tegelijkertijd zou de industrie onder druk kunnen worden gezet om haar “duurzaamheid uitdagingen” aan te pakken.
Centrale banken gaan digitaal
Door de staat uitgegeven digitale munten zullen in 2022 beginnen te concurreren met cryptocurrencies, naarmate meer landen hun eigen digitale valuta’s van de centrale bank, of CBDC’s, uitgeven. Centrale banken over de hele wereld beseffen dat digitale betalingen de norm worden. Om de relevantie van centrale bankgeld in retail transacties te behouden, moeten er digitale versies van hun valuta worden gemaakt.
Van Rusland tot Chili, veel landen zijn begonnen met het onderzoeken van CBDC’s, met tests en uitrol gepland voor 2022. Sommigen, zoals Japan en Zweden, zijn al begonnen met proeven. China heeft zijn CBDC-plannen gekoppeld aan een ingrijpend verbod op cryptocurrencies en India wil hetzelfde doen.
De opkomst en wijdverbreide acceptatie van CBDC’s zou sommige cryptocurrencies kunnen ondermijnen, met name stable coins (die worden ondersteund door reserves van dollars of andere activa), door efficiënte en goedkope digitale betalingen breed en gemakkelijk toegankelijk te maken.
Wettig betaalmiddel
Terwijl sommige landen cryptocurrencies willen verbieden, kunnen anderen ervoor kiezen om ze in plaats daarvan een plekje in hun maatschappij te geven. Geïnspireerd door het ‘experiment’ van El Salvador zullen meer ontwikkelingslanden de bitcoin omarmen als wettig betaalmiddel. In september werd het Midden-Amerikaanse land namelijk de eerste die bitcoin als geldige valuta adopteerde naast de lokale valuta, de Amerikaanse dollar.
Dit genereerde wereldwijde media-aandacht, maar kreeg ook kritiek vanwege technische problemen en de zorgen dat minder technisch onderlegde ouderen en mensen die in landelijke gebieden met beperkte internettoegang wonen, zouden worden buitengesloten. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde tegen de beslissing, daarbij verwijzend naar de hoge prijsvolatiliteit van bitcoin en de risico’s voor consumentenbescherming, financiële integriteit en financiële stabiliteit.
Toch zouden andere regeringen kunnen overwegen om bitcoin te gebruiken als een manier om zich in te dekken tegen inflatie, meer betaalbare geldovermakingen mogelijk te maken en mensen meer betalingsopties te geven.
Bezorgd over het gebrek aan consumentenbescherming en de zwakke standaard van anti witwas controles, hebben regelgevers over de hele wereld handelsplatformen in 2021 onder verhoogde controle gezet. We kunnen daarom een beter gedefinieerd regelgevingskader verwachten, met als doel de crypto wereld te verbinden met de traditionele financiële systemen.
Maar gedecentraliseerde financieringsplatforms zullen zich blijven uitbreiden naar zaken zoals leningen, handel en derivaten. We hebben in 2021 op dit gebied snelle groei en innovatie gezien en regelgevers worden geconfronteerd met duidelijke uitdagingen bij het integreren van deze platforms in traditionele naleving kaders.