Development met low code is de toekomst

  • Digi
  • mei 15, 2018
  • Comments Off

Door de steeds verdergaande digitalisering moet de IT-afdeling meer werk verzetten. Daarnaast neemt de vraag naar applicaties toe en moeten de huidige applicaties draaiende blijven. Het gevolg is dat de werkdruk op de IT-afdeling groeit, maar vreemd genoeg groeien de beschikbare middelen om het werk af te krijgen niet altijd even hard mee. Daar moeten oplossingen voor worden gevonden. De oplossing – eigenlijk de enige – is low-code development.

Low-code development: wat is het en wat kun je ermee?

Low-code development is een manier van het ontwikkelen van software, waarbij met een minimum hoeveelheid handmatige code wordt gewerkt om de apps te laten functioneren. Doordat er zo weinig code wordt gebruikt, wordt er ook wel gesproken over no-code development.

Vrijwel iedere applicatie kan gemaakt worden met platformen die low-code development ondersteunen. Ook is het mogelijk om bestaande systemen verder uit te breiden, te voorzien van nieuwe functionaliteiten en koppelingen te maken tussen andere systemen.

Voordelen

Low-code development biedt diverse voordelen, de belangrijkste drie zijn:

Minder kan op bugs

Doordat er minder code bij de ontwikkeling wordt gebruikt, neemt de kans op bugs flink af. Ook zijn er diverse ontwikkelplatformen die automatisch ‘debuggen’. Daarnaast heeft het low-code platform Mendix een feedbackknop, waarmee gebruikers bugs of nieuwe ideeën eenvoudig kunnen melden en het voor de IT-afdeling gelijk duidelijk is welk probleem ze moeten oplossen.

Meer tijd voor innovatie

Door de ontwikkeltijden van apps te verkorten, blijft er veel meer tijd over om na te denken over nieuwe ideeën en deze uit te testen. Daardoor wordt de kans op nieuwe business ook groter, waardoor de kans op het behalen van bedrijfsdoelstelling vervolgens ook toeneemt.

Tijd en geld besparen

Een groot voordeel van development op basis van low-code, is dat apps tot wel zes keer sneller ontwikkelt kunnen worden in vergelijking met de traditionele manier van ontwikkelen. Je bespaart dus op de hoeveelheid ontwikkeltijd en daarmee ook op de kosten van de IT-afdeling.

Waarom low-code development toch niet door iedereen wordt gebruikt

Doordat bij development met low-code gebruikt wordt gemaakt van kant-en-klare- bouwblokken, willen sommige ontwikkelaars het liever niet gebruiken. Het idee daarachter is dat ze tijdens bij de ontwikkeling minder vrijheid hebben, doordat veel code automatisch wordt gemaakt.

Toch gaat deze beredenering bij ruim 90% van de bedrijfsapplicatie die worden gemaakt niet op. Sterker nog, de kwaliteit van de low-code applicaties is vaak beter dan die van soortgelijke applicaties die via traditionele ontwikkelmethoden zijn gemaakt. Het is dan ook niet vreemd dat de vraag naar low-code development platformen zoals Mendix de laatste tijd explosief verder groeit.

Previous «
Next »