Waarom freelancers goed moeten kijken
Wie voornamelijk thuis werkt, moet zijn uitrusting, kantoorinrichting en werkgereedschap goed verzekeren. Een inboedelverzekering is hiervoor in veel gevallen geschikt – maar niet altijd.
1. Is het thuiskantoor gedekt door de inboedelverzekering?
De meeste inboedelverzekeringen bepalen dat een thuiskantoor meeverzekerd kan worden zolang het alleen via het appartement of de woning bereikbaar is, d.w.z. dat het geen aparte ingang heeft. Als dit niet het geval is, is de inboedelverzekering niet meer van toepassing – u heeft uw eigen inboedelverzekering nodig. Zelfs als het publiek en/of de werknemers in het thuiskantoor werken, is de aansprakelijkheidsverzekering niet meer voldoende – er is een aparte bescherming nodig.
2. is het thuiskantoor voldoende verzekerd?
Bij het vergelijken van inboedelverzekeringen wordt meestal 650 tot 700 euro per vierkante meter als verzekerd bedrag genomen – een eengezinswoning met 120 vierkante meter is dus tot 84.000 euro gedekt. Als het thuiskantoor ook gedekt is door de inboedelverzekering, kan het bedrag aanzienlijk te laag zijn. Met name technische apparatuur kan een waarde in het vijfcijferige bereik “verslinden”: Freelancers moeten dus eigenlijk de waarde van de kantooruitrusting samen met de waarde van de rest van het meubilair schatten en de som individueel bepalen – dit garandeert voldoende bescherming. Belangrijk om te weten: Monsters worden meestal niet door de verzekering gedekt – er is altijd een aparte bescherming nodig.
3. hoe goed is het thuiskantoor verzekerd?
Het is zeker de moeite waard om de kleine lettertjes te bekijken. Het is belangrijk om op te merken dat de verzekering bijvoorbeeld ook schade dekt die is veroorzaakt door grove nalatigheid van uw kant – bijvoorbeeld omdat het raam gekanteld was, waardoor inbrekers het huis binnenkwamen en (ook) het kantoor aan huis opruimen. Als u een freelancer bent die veel reist, moet u ook de diefstal van de inboedel uit uw auto verzekeren met een hoog verlies bedrag van enkele duizenden euro’s. Als aanvulling is een zogenaamde externe verzekering nodig: deze beschermt de inboedel en dus, in het geval van een medeverzekering, ook de inboedel van het thuiskantoor, als deze tijdelijk – bijvoorbeeld op vakantie – wordt meegenomen en daar wordt gestolen. En de kosten voor het herstel van gegevens kunnen ook nuttig zijn als bijvoorbeeld een computer verloren gaat bij een brand en de gegevens door een deskundige moeten worden hersteld.
4. wat kost de bescherming?
Het is moeilijk in één keer te zeggen – de premie hangt te veel af van de grootte van het te verzekeren appartement, het bedrag van de benodigde verzekering en vooral van de plaats waar het appartement zich bevindt. Hier zijn enkele voorbeelden die het scala aan mogelijke premies voor een inboedelverzekering met bescherming van het thuiskantoor laten zien – en het resultaat maakt vooral één ding duidelijk: de vergelijking is de moeite waard om de aanbieder met de beste prijs-prestatieverhouding te vinden.
Als de premie te hoog wordt, komt vaak het model van een eigen risico in het spel, dat meestal een paar honderd euro bedraagt in het geval van schade. Of dit zinvol is, hangt natuurlijk ook af van hoeveel u bespaart op de premies. In de meeste gevallen is het echter nauwelijks de moeite waard om een hoog eigen risico te betalen voor een paar euro minder jaarlijkse premie in het geval van een schadegeval.