Als je zware bestanden wilt versturen, zoals een aantal foto’s op groot formaat, of een video, dan is dit niet mogelijk via je normale mail. Super vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor bedacht. Die oplossingen maken het mogelijk om toch grote bestanden versturen. Hieronder sommen we enkele manieren op om toch die grote bestanden te kunnen versturen, zonder dat je daarbij gefrustreerd raakt. Uiteraard hebben we daarbij rekening gehouden met onder andere de snelheid, veiligheid en de kosten. Lees verder voor een compleet overzicht.
Versturen via een cloud service
Een van de makkelijkste manieren om grote bestanden te versturen naar vrienden of relaties, is via de zogenaamde cloudopslag. Je uploadt hierbij je bestanden naar de cloud, waarna je de beoogde ontvanger ook toegang kunt geven tot een bepaald bestand of map. Dit doe je via een link. Afhankelijk van je e-mailaccount kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van bijvoorbeeld Google Drive (Gmail) of van One Drive (Outlook/Hotmail). Veel gebruikte alternatieven voor deze clouddiensten, en de meest bekende, zijn Dropbox en MediaFire.
Het gebruik maken van een compressieprogramma
Een andere manier om grote bestanden toch te kunnen verzenden, is door gebruik te maken van een programma om je bestanden te comprimeren. Hiermee bedoelen we het kleiner maken van die bestanden. Dit is vooral handig wanneer je meerdere bestanden wil versturen. Je kunt al die bestanden dan namelijk in een map plaatsen en in één keer comprimeren. Voorbeelden van compressieprogramma’s zijn bijvoorbeeld 7-Zip of WinRAR. Deze programma’s comprimeren je bestanden bijvoorbeeld naar het welbekende ZIP-formaat. De ontvanger kan ze daarna weer erg makkelijk uitpakken. Dit is nog steeds een van de meest voorkomende manieren van het verzenden van grote bestanden.
Ga op zoek naar een externe opslagmethode
Wil jij een bestand delen om er samen met bijvoorbeeld collega’s aan te kunnen werken? Je zou dan kunnen overwegen het bestand op een usb-stick of een ander extern opslagmedium te zetten, zoals een losse harde schijf. Als je de bestanden toch alleen maar om de beurt nodig hebt, kun je ze op deze manier gemakkelijk doorgeven. Ook is het natuurlijk best wel handig om een extra back-up te hebben van die belangrijke bestanden en dat doe je hiermee automatisch.
Het gebruik van online services
Er zijn tal van online services die het uploaden en verzenden van grote bestanden mogelijk maken. Vaak upload je het bestand, daarna geeft die service je een link die je kunt delen. De meest bekende services in dit segment zijn: WeTransfer, Send Anywhere, Securely Send en Lumpshare. Met alle vier van deze services kun je gratis bestanden verzenden. De opties zijn echter wel beperkter dan wanneer je een betaald account aanmaakt. Wat dat betreft is Onionshare een interessanter alternatief, want dat is gratis. Ook deze service kan overweg met onbeperkte bestandsgroottes én biedt de mogelijkheid om bestanden volledig anoniem te versturen.
Peer-to-peer file sharing
Ten slotte willen we P2P graag benoemen, dit is eveneens een technologie voor het delen van bestanden. De gebruikers in het netwerk worden zogenaamde ‘peers’ genoemd. Via zo’n netwerk kunnen de hardware en de software met elkaar communiceren zonder dat daar een server voor nodig is. Met andere woorden: de peers communiceren rechtstreeks met elkaar zonder de noodzaak van een centrale server. Voorbeelden hiervan zijn ShareDrop, JustBeamIt en Takeafile