De koers van een bitcoin hangt altijd nauw samen met de staat van de wereldwijde economie en de halving. Dit is een gebeurtenis waarbij de beloning voor miners halveert. Dat betekent dat miners voor iedere transactie die ze verifiëren 50% minder bitcoins ontvangen dan voorheen. Halveringen staan per 210.000 blocks op het programma, grofweg iedere 4 jaar, totdat het maximale aantal van 21 miljoen bitcoins is aangemaakt door het netwerk. Dit is dus een beweging die we kunnen voorspellen en dus kunnen we kijken naar het effect van die halving.
Halvings hebben een grote invloed op de waarde van de bitcoin
Bitcoin halvings zijn belangrijke gebeurtenissen voor traders, omdat ze het aantal bitcoins dat wordt aangemaakt door het netwerk verlagen. Dit vermindert het aanbod aan nieuwe coins, waardoor de koers kan stijgen als de vraag hoog blijft. Hoewel dit in de maanden voor en na de vorige halvings is gebeurd, waardoor de prijs van bitcoin snel steeg, zijn de omstandigheden waaronder iedere halvering plaatsvindt weer anders en kan de vraag naar bitcoins variëren.
Na elke halving een sterke groei van de koers
Tot nu toe zijn er drie bitcoin block halvings geweest. De eerste halving vond plaats op 28 november 2012, de tweede was op 9 juli 2016 en de derde halving was op 11 mei 2020. Dit betekent grofweg dat elke vier jaar de beloningen voor miners worden gehalveerd. De komende halvering is één van de belangrijkste indicatoren om je verwachtingen van 2021 te kunnen bepalen. Uit het verleden bleek namelijk dat na elke halving, de koers anderhalf jaar ontzettend hard gaat.
Stijgingen in het verleden na een halving
Zo was de bitcoin koers tijdens de eerste halving 12,50 dollar en anderhalf jaar later alweer 665 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 5180%. Tijdens de tweede halving was een bitcoin 650 dollar waard. Anderhalf jaar later bereikte de bitcoin zijn all time high met 20.000 dollar: een toename van maar liefst 2977%!
Kun je drie halvings al een trend noemen en daar keuzes op baseren?
De derde halving was dus afgelopen mei 2020, anderhalf jaar later is het dan november 2021. Als we iets uit het verleden kunnen leren, is dat de koers anderhalf jaar na een halving een tot op dat moment absoluut hoogtepunt behaalt. We zullen echter moeten onthouden dat de bitcoin nog jong is en dat er nog maar drie halvings geweest zijn. Je kunt dan ook nog niet echt spreken van een trend. Vind je van wel, dan is dit een goede indicator om mee te nemen in je verwachting van de bitcoin in 2021.
Feit: een bitcoin zal steeds schaarser worden
Er is echter ook een andere manier waarop je naar de halving van mei 2020 kunt kijken. Nieuwe bitcoins worden twee keer zo schaars. In plaats van dat er elke tien minuten, voor vier jaar lang 12,5 bitcoin bijkomen, zullen dat er na de halving nog maar 6,25 zijn. Dat is overigens geen verwachting, dat is een feit.
Totale aanbod bitcoin staat vast, groei van uitgifte neemt af
Er zullen slechts 21 miljoen bitcoins in totaal gemaakt worden, daarna is het klaar met het minen. Dit is een intrinsiek onderdeel van het protocol van de bitcoin. Steeds meer mensen zullen bitcoin gaan gebruiken voor verschillende doeleinden maar aan de andere kant zijn er ook steeds minder bitcoins beschikbaar. De vraag neemt dus toe en we weten allemaal wat dat betekent. De toenemende vraag naar een beperkte grondstof maakt het schaars, wat automatisch leidt tot een waardestijging. Zeker bij bitcoin, omdat deze niet kosteloos bij te maken is. Het totale aanbod staat vast, en de groei van uitgifte neemt af.
Kijken naar het zogenaamde ‘stock to flow’ model
Om je verwachting van 2021 nog scherper te krijgen, kan je ook kijken naar het stock to flow (SF) model. Veel bitcoin investeerders zweren hierbij. In het kort komt het hier op neer: hoeveel jaar heb je nodig om de totale huidige voorraad te produceren? Goud bijvoorbeeld heeft op dit moment de allerhoogste SF-score, deze is 62: je hebt 62 jaar nodig om de totale goudvoorraad te produceren. Op dit moment heeft bitcoin een SF-score van meer dan 25 en na de halving wordt dat minimaal 50. Het SF-model voorspelt een bitcoin waarde in 2021 van ongeveer 75.000 euro (83.000 dollar). Hij voorspelt dus niet dat dit de koers van bitcoin wordt, maar wel dat bitcoin dit bedrag waard zou moeten zijn op basis van Stock to flow.