Corona brengt veel negativiteit met zich mee, maar gelukkig brengt deze bizarre tijd ook positieve dingen aan het licht. Eén daarvan is dat het opvalt dat werkgevers sneller een geschikte kandidaat vinden voor een openstaande vacature. Hoe dat zit vertellen we je in dit artikel!
Onderzoek naar de arbeidsmarkt
Dat werkgevers sneller een geschikte kandidaat vinden, is gebleken uit een onderzoek van databedrijf Intelligence Group. Zij deden een analyse naar de arbeidsmarkt op basis van vacatures bij onder andere een groot recruitementbureau.
Waar ze bijvoorbeeld naar keken, was hoe lang vacatures bij dat bureau online stonden. Aan deze periode kun je namelijk afleiden of werkgevers sneller of langzamer een geschikte kandidaat vinden. En wat bleek? Ze werden sneller gevonden. De gemiddelde tijd dat vacatures online staan, neemt flink af. Vóór en vlak aan het begin van de coronacrisis kostte het werkgevers gemiddeld 60 dagen om een geschikte kandidaat te vinden. Nu neemt dat proces gemiddeld 47 dagen in beslag. Een daling van 22%!
Bij het onderzoek is ook gekeken naar de verschillende beroepsgroepen. Zit daar nog veel verschil in hoe lang de vacatures online staan? De gedaalde doorlooptijd van vacatures doet zich echter in alle beroepsgroepen voor. Bij dienstverlenend personeel en verkopers is echter wel een iets sterkere daling te zien. Ambachtslieden zijn de enige uitzondering op de regel.
Dit geldt ook voor uitzendbureaus
Ook bij onderzochte uitzend-, werving- en selectiebureaus werd deze trend geconstateerd. Vóór corona duurde het daar gemiddeld 34 dagen om een geschikte kandidaat te vinden. Nu duurt dat 29 dagen. Hoewel deze daling minder groot is dan bij het recruitmentbureau, is een vacature dus toch sneller gevuld.
Oefenen maar
De grootste conclusie die we daaruit kunnen trekken, is dat als vacatures sneller gevuld zijn de concurrentie dus ook iets toeneemt. Als sollicitant moet je er snel bij zijn en je ontzettend goed voorbereiden. Hoe je dit kunt doen? Je kan je natuurlijk heel goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek, maar je ook klaar maken voor een mogelijk assessment. Hier kun je namelijk voor oefenen. Kijk daarom of je alvast een assessment kunt oefenen die je in veel gevallen tijdens een sollicitatieprocedure krijgt. Zo kun je vooraf al oefenen voor een HFM of GITP assessment. Daarmee vergroot jij je kansen aanzienlijk.