Als je een item een persoonlijk tintje wil geven, is lasergraveren een uitstekende optie voor je. Lasergraveren is een techniek waarmee je een sporttrofee van de naam van de winnaar kunt voorzien, balpennen kunt voorzien van een gegraveerde naam en bedrijfslogo of een component van een apparaat kan voorzien van een serie- of batchnummer. Met behulp van een laser kun je elk design graveren op een veelzijdigheid aan materialen. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over lasergraveren.
Hoe werkt lasergraveren?
Het lasergraveren kun je vergelijken met het printen maar hierbij wordt er uiteraard gebruik gemaakt van andere materialen. De eerste stap is het vormgeven van een layout waarbij er gebruik kan worden gemaakt van grafische programma’s zoals CorelDraw, Photoshop, AutoCAD, Illustrator of InkScape. Met behulp van een printerstuurprogramma wordt het ontwerp naar de laser gestuurd. Deze laser zorgt ervoor dat het materiaal tot op de millimeter nauwkeurig wordt gesneden of dat het gewenste ontwerp in het materiaal wordt gegraveerd. Bij het lasergraveren wordt het materiaal zo sterk verwarmd door de laserstraal dat het zal verbranden of verdampen. Hierbij zal de kleur van het materiaal veranderen of op een andere manier een contrast worden gevormd. Deze lasergravure wordt op een dusdanige manier gemaakt dat deze permanent en slijtvast is.
Verschillende vormen van het lasergraveren
Er zijn twee verschillende vormen van het lasergraveren te onderscheiden. Voor toepassingen met grote vlakken (waarbij gedacht kan worden aan het opvullen van cijfers, en/of letters, het maken van afbeeldingen, het vervaardigen van stempels of het graveren van hout), is raster graveren de beste keuze. Raster graveren kan worden gezien als het standaard proces bij het graveren met behulp van een laser. De gewenste afbeelding wordt hierbij regel voor regel en punt voor punt gegraveerd.
Als er uitsluitend dunne lijnen moeten worden gegraveerd, is vector graveren de betere- en de snellere optie. Deze techniek wordt ook wel “scoring” genoemd. De lijnen van de afbeelding worden vector voor vector gevolgd en tegelijkertijd gegraveerd.
Voordelen van het graveren met behulp van een laser
Bij het (laten) uitvoeren van graveer opdrachten kun je de keuze maken tussen het mechanisch graveren en het graveren met behulp van een laser. De laatstgenoemde optie biedt veel praktische voordelen. Het graveren met behulp van een laser heeft bijvoorbeeld een zeer groot toepassingsgebied. Materialen als hout, glas, MDF, textiel, karton, papier, folie en diverse metalen zijn uitstekend op de gewenste manier te bewerken met een laserstraal. Er is bij lasergraveren sprake van een contactvrije metaalbewerking. Deze methode bespaart niet alleen tijd en geld maar voorkomt ook het beschadigen van materialen. Er worden hierbij dan ook geen werktuigkosten (voor het gebruik van messen en boren) gemaakt wat uiteraard wel het geval is bij het mechanisch graveren. Tot slot biedt lasertechnologie alle mogelijkheden om de fijnste motieven aan te brengen met maximale precisie. Het behoort bijvoorbeeld zelfs tot de mogelijkheden om foto’s te graveren met behulp van lasertechniek.
Veelzijdige keuzemogelijkheden in lasermachines
Uit het bovenstaande kun je de terechte conclusie trekken dat je volop mogelijkheden hebt in lasermachines. Je kunt onder andere de keuze maken voor een laser graveermachine en een lasersnijder in één. Daarnaast kun je onder andere de keuze maken voor een lasersnijmachine van een groot formaat of een industriële markeerlaser. Voor iedere gewenste toepassing is er een geschikte lasermachine te vinden. Hierbij kun je zelfs de keuze maken voor customized oplossingen en custom built lasermachines.