Wil je graag een beetje extra verdienen? Combineer je baan dan met een (kleine) onderneming. Doe iets wat je leuk vindt én houd elke maand wat meer geld over voor leuke dingen. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Lees dan snel verder voor ons stappenplan!
Een vaste baan heeft een heleboel voordelen, maar salaris is eigenlijk nooit genoeg. Hoe meer je krijgt, hoe meer je wil. Kan je wel wat extra inkomsten gebruiken? Salarisverhoging vragen kan een goede optie zijn, maar dit is niet altijd een optie. Ondernemen naast je loondienst is een goede manier om een beetje bij te verdienen. Zo geniet jij van het beste van beide werelden. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Wij leggen het je haarfijn uit!
1. Zoek uit wat jouw kwaliteiten en passies zijn
De eerste (en een hele belangrijke!) stap is een flinke dosis zelfreflectie. Voor je überhaupt gaat nadenken over concrete ideeën, is het tijd om eens goed na te denken over jouw kwaliteiten. Pak pen en papier, zet je telefoon uit en neem minstens een half uur de tijd voor de eerste stap naar jouw eigen bedrijf. Dat is namelijk het opschrijven van alle eigenschappen, vaardigheden, talenten en interesses die jou uniek maken. Welke onderwerpen spreken jou aan? Wel vaardigheden en eigenschappen leveren jou vaak complimentjes en bewondering op? Voor welke taken vragen vrienden en collega’s jou om hulp? Wat vindt je leuk en waar ben je goed in? Dit is een belangrijke stap om te zorgen dat jouw eigen bedrijfje iets wordt waar jij passievol over bent. Laat de oordelen, zoals “daar kun je niks meer verdienen” of “dat durf ik niet” achterwegen. Tijdens deze stap denk je alleen nog in mogelijkheden.
2. Bedenk wat je te bieden hebt
Nu je op papier hebt gezet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, is het tijd om dit concreet te maken. Combineer (een deel van) jouw interesses en vaardigheden om tot een dienst te komen die jij kan leveren. Als je het moeilijk vindt om iets te bedenken, kan je altijd op websites als Pinterest en Etsy en apps als Instagram om inspiratie op doen van verschillende (eenmans)bedrijfjes. Als je een idee hebt, wordt het tijd om te bedenken hoe je precies geld kan verdienen met deze dienst. Welke behoefte vervul je ermee of welk probleem los je ermee op? Weten wat je te bieden hebt is belangrijk bij het werven van klanten en pitchen van jouw bedrijf.
3. Schets jouw ideale klant
Na een flinke dosis zelfreflectie, moet je niet vergeten te bedenken wat jouw ideale klant is. Misschien denk je nu: “Wat bedoel je? Elke klant is prima!” Wij bedoelen alleen niet dat je andere klanten buitensluit, maar een goed beeld vormt van welke mensen je wil aanspreken met jouw product. Hierdoor kan je jouw product of dienst perfectioneren en is het makkelijker om een marketingstrategie te bepalen. Van de kleuren die je gebruikt tot de kanalen waarop je jouw product of dienst aanprijst, het schetsen van jouw ideale klant maakt het makkelijker om keuzes te maken.
4. Vertel mensen over je idee en vraag om hulp
Misschien heb je heel lang getwijfeld en gefantaseerd over jouw side business voor je eindelijk van start ging. Dat maakt het spannend om jouw ambitie hardop uit te spreken. Toch is het na de voorgaande stappen toch echt tijd om mensen te vertellen over jouw idee. Niet alleen wordt je ambitie daardoor veel sneller werkelijkheid, ook kan je erg waardevol advies vragen van je omgeving. Vraag anderen hun eerlijke mening en sta open voor feedback, daar kan jouw idee alleen maar beter van worden. Daarnaast kun je deze stap gebruiken om hulp te vragen bij aspecten waar jij zelf niet zo veel kaas hebt gegeten, zoals het administratieve deel. Haal jouw idee dus uit de schaduw zodat het eindelijk kan stralen!
5. Just do it!
Genoeg mensen hebben (misschien wel briljante) ideeën, maar te weinig mensen doen er daadwerkelijk iets mee. Deze ideeën komen op tafel tijdens een beschonken borrel of worden uitgewerkt op vakantie om vervolgens nooit uitgevoerd te worden. Stop daarom met twijfelen en uitstellen, want zo wordt het in ieder geval geen succes. Sterker nog, lanceer je bedrijf vóór je er klaar voor bent. Waarom? Je gaat toch nooit het gevoel hebben dat je er écht klaar voor bent, dus vandaag is altijd beter dan nooit. Aanpassingen kunnen altijd later gemaakt worden, just do it!
6. Zet door en blijf positief
Na lang twijfelen heb je dan eindelijk die stap gezet en nu… gebeurt er eigenlijk niet zo veel. Dat kan natuurlijk, een goed idee hebben betekent niet dat het gelijk van de grond komt. Geef niet gelijk op, want wat niet is, kan nog komen. Sterker nog, voor de mooiste dingen in het leven moet je hard werken. Blijf jezelf en je bedrijf ontwikkelen en zet door. Soms moet je een paar keer vallen en opstaan voor je succes boekt en dat is helemaal oké.
Met dit stappenplan kan ook jij een mooi bedrijf on the side opzetten. De combinatie van een baan in loondienst en ondernemen betekent dat je niks te verliezen hebt. Zoek jouw passie en talent en ga ervoor. Just do it!