Dankzij de hedendaagse breedbandverbindingen is bedrijfsgegevens opslaan in de cloud eenvoudig, snel én financieel aantrekkelijk. Het laatste geldt ook voor kleinere ondernemingen en Zzp’ers. Indien je bedrijf niet veel data produceert, kun je overwegen om gebruik te maken van een gratis clouddienst. Google Drive, OneDrive (Microsoft), iCloud (Apple) en Mega zijn enkele van de grote spelers. Houd er echter rekening mee dat hun ‘free cloud storage’ meer op consumenten gericht is en niet zozeer op ondernemingen. Bij OneDrive en Google Drive is 15 gigabyte de maximale gratis opslagruimte. Er zijn ook enkele privacy issues verbonden aan deze internationale cloud aanbieders, aangezien de data fysiek in Amerika wordt opgeslagen. Via de beruchte Patriot Act heeft de Amerikaanse overheid te allen tijden toegang tot je gegevens.
Bij Nederlandse providers bedrijfsgegevens opslaan in de cloud
Heb je je weleens het volgende afgevraagd, “Waar kan ik mijn gegevens opslaan in de cloud bij een lokale provider?” In Nederland zijn er tientallen of misschien zelfs honderden cloud aanbieders. Deels betreft het bestaande computerbedrijven die clouddiensten aan hun portfolio hebben toegevoegd, maar er zitten ook providers tussen die specifiek op de opslag van data gericht zijn. Enkele van de lokale marktleiders zijn NLCloudOpslag, Delta-N, Worxqloud, Comsoft, vBoxx, iSource en 123Cloud. Het voordeel van lokale aanbieders is dat je gegevens in Nederland bewaard worden en er dus meer waarborg is tegen het ongewenst inzien van je informatie.
Wat kost lokale dataopslag in de cloud?
De tarieven voor het in Nederland opslaan van data in de cloud verschillen per provider. Maar in het algemeen geldt dat je voor minder dan 10 euro per maand honderden gigabytes aan opslagruimte krijgt. Dit is een aardige besparing, afgezet tegen de kosten voor het aanschaffen externe harde schijven of een server voor je bedrijf. Bedrijfsgegevens opslaan in de cloud biedt nog meer voordelen:
- Je kunt geen belangrijke gegevens kwijtraken doordat het geheugen van je PC of laptop crasht. In de cloud wordt je data bewaard op superstabiele servers en wordt er altijd een back-up aangemaakt.
- Data kan makkelijk gedeeld worden. Alle bedrijfscomputers kunnen snelle toegang tot de gegevens in de cloud krijgen. Middels een app kun je de data ook op je mobiele apparaten (tablet, smartphone) bekijken en bewerken.
Om een goede clouddienst uit te zoeken kun je online de tarieven en voorwaarden van de verschillende aanbieders vergelijken. Indien je persoonlijk contact met je provider belangrijk vindt, kun je naar een clouddienst in de buurt zoeken.