Timelaps komen vaker voor in films en televisieprogramma’s dan je denkt, omdat je ze misschien niet altijd herkent. Eigenlijk snap je het vrij snel als je weet dat het gaat over een versneld filmpje, zoals dat weleens opduikt in een natuurfilm bijvoorbeeld. Het brengt een bijzondere wisselwerking tussen video versnellen en video vertragen op gang. De beelden spelen zich sneller af doordat er in minder tijd meer schots zijn geschoten. Bewegingen flitsen dan wel drie of vier keer vlugger door het beeld dan dat het in werkelijkheid deed. Zowel met een filmcamera als met een fototoestel kun je opnames maken van alles wat je er maar mee wil gebruiken. In de eerste plaats is het een idee voor filmers die natuurverschijnselen gaan vastleggen, maar het werkt even zo goed als je opnames maakt van bouwprojecten.
Voor een bedrijf of een professionele cameraman valt het aan te raden om het eindresultaat te delen op sociale media. Hiermee zet je het geschoten materiaal in om jezelf op de kaart te plaatsen bij het grote publiek dat je op deze kanalen bereikt. Ook voor timelaps met technieken van video versnellen en video vertragen loont dit. Sociale media zoals Twitter en Facebook staan bekend als heel toegankelijke wegen om te gebruiken en met elkaar in contact te komen. In de beelden zien de kijkers met enkele ogenblikken de ontwikkelingen die de filmer aan ze mee wil geven. Het blijft aantrekkelijk om naar te kijken zonder dat de boodschap langs ze heen gaat. Niet alleen sociale media zijn helemaal anno 2017. Het delen van video’s komt er ondertussen steeds vaker op voor, dus daar ligt de een kans om op in te springen.
Zo’n versneld filmpje, alias timelaps, leent zich bij uitstek om een bepaalde ontwikkelingen over te brengen die je anders minder in de gaten zou hebben. In een notendop neemt het je als het ware mee terug van vervlogen tijden naar het nu. Denk bijvoorbeeld ook aan een video van een organisatie die dertig jaar bestaat of het weergeven van eindeloze rijen bij een heel populair evenement, in een nieuwsitem bijvoorbeeld. In verband met fotografie zegt men wel dat een beeld meer prijs geeft dan duizend woorden, maar zoiets zou ook van toepassing kunnen zijn op deze unieke en vlotte video’s. Die zijn bijvoorbeeld ook geschikt om een modieuze metamorfose van iemand direct te delen. Waar ga jij de volgende keer een fragment van maken?