Bitcoin was in 2009 de eerste gedecentraliseerde valuta die op Blockchain-technologie draaide. De valuta is daarna vooral bekend geworden vanwege prijsschommelingen die vaak de krantenkoppen halen en de aandacht trekken van financiële handelaren. Het heeft ook geleid tot de creatie van andere digitale valuta zoals Ethereum, Ripple XRP en Litecoin. Ondanks het feit dat Bitcoin bij handelaren bekend staat om zijn prijsschommelingen, geloven velen dat deze toonaangevende digitale valuta niet meer zal verdwijnen. Terwijl sommige experts in het veld problemen zien met Bitcoin, zien de meesten de toekomst nog steeds even rooskleurig als in het verleden… met nog hogere koersen. Volgens vele experts uit de financiële sector zal de stijging van Bitcoin van bijna 300% in 2020 kunnen worden gevolgd door een nog sterkere stijging in 2021. We schreven al eerder dat de Bitcoin weleens een enorme stijging zou kunnen gaan maken in 2021, daar gaan we hieronder verder op in.
Recordhoogtes
Volgens sommigen zou de waarde van de bitcoin in 2021 wel eens kunnen verviervoudigen, aangezien het crypto-activum een vergelijkbare groei doormaakt als in 2017. Volgens hen zal 2021 zal veel lijken op 2017, wat betekent dat de bitcoin het nog beter zou moeten doen dan in 2020. Na een sterk 2020 waarin Bitcoin naar recordhoogtes klom met een winst van ongeveer 300%, zou 2021 nog sterker kunnen zijn voor de cryptomunt. Met de huidige prijs van ongeveer $ 29.000, zou een viervoudige bitcoin het crypto-activum ruim boven de $ 100.000 brengen. In 2020 kenden we een halvering: dat is wanneer de beloning voor het delven van de bitcoin wordt gehalveerd. Men verwacht dan ook dat 2021 het meest zal lijken op 2017, omdat de bitcoin waarschijnlijk een “parabolische stijging” zal ervaren. De vorige halving was namelijk in 2016, waarna een zeer succesvol jaar volgde.
Wat is de invloed van een halving op de valuta?
De eerste halving van de bitcoin vond plaats op 28 november 2012, de tweede halving was op 9 juli 2016 en de derde halving was op 11 mei 2020. Die laatste halvering is één van de belangrijkste indicatoren om de verwachtingen voor 2021 te kunnen bepalen. Uit het verleden bleek namelijk dat na elke halving, de koers anderhalf jaar ontzettend hard stijgt. Zo was de bitcoin koers tijdens de eerste halving 12,50 dollar. Anderhalf jaar later stond deze op 665 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 5180%. Tijdens de tweede halving was bitcoin 650 dollar waard. Anderhalf jaar later bereikte bitcoin zijn all time high met 20.000 dollar. Een toename van zeker 2977%! Als we dus iets uit het verleden kunnen leren, is het dat de koers anderhalf jaar na een halving een tot op dat moment absoluut hoogtepunt behaalt.
Steeds schaarser
Je kunt echter ook op een andere manier naar de halving van mei 2020 kijken. Nieuwe bitcoins worden namelijk twee keer zo schaars. In plaats van dat er elke tien minuten, voor vier jaar lang, 12,5 bitcoin bijkomen, zijn dat er na de halving nog maar 6,25. Dat is geen verwachting, maar een feit. In totaal kunnen er slechts 21 miljoen bitcoins gemaakt worden. Dit is een intrinsiek onderdeel van het protocol van bitcoin. Steeds meer mensen zullen bitcoin gebruiken voor verschillende doeleinden maar er zijn steeds minder bitcoins vrijelijk beschikbaar. De vraag neemt dus toe en we weten allemaal wat dat betekent. De toenemende vraag naar een beperkte grondstof maakt het schaars, wat automatisch leidt tot een waardestijging. Zeker bij bitcoin, omdat deze niet kosteloos bij te maken is. Het totale aanbod staat vast, en de groei van uitgifte neemt af.
Stock to flow model
Om je verwachting van 2021 nog beter in beeld te krijgen, kan er ook gekeken worden naar het zogenaamde stock to flow (SF) model, waar veel bitcoin investeerders bij zweren. In het kort komt dit neer op de vraag: hoeveel jaar heb je nodig om de totale huidige voorraad te produceren? Goud heeft op dit moment de allerhoogste SF-score. De SF-score van goud is 62: je hebt 62 jaar nodig om de totale goudvoorraad te produceren. Op dit moment heeft bitcoin een SF-score van meer dan 25 en na de halving wordt dat minimaal 50. Dit SF-model voorspelt een bitcoin waarde in 2021 van ongeveer 75.000 euro (83.000 dollar). Het model voorspelt dus niet dat dit de koers van bitcoin wordt, maar wel dat bitcoin dit bedrag waard zou moeten zijn op basis van Stock to flow.
Zoals je misschien al door hebt, is het niet heel gemakkelijk om de verwachtingen van bitcoin in 2021 samen te vatten in één visie. Er zijn heel veel factoren die je allemaal mee moet wegen. Bovenstaande tekst moet dan ook niet als koopadvies worden, maar gebruik de door ons omschreven factoren als leidraad voor je eigen onderzoek.