Heb jij aan het eind van jouw salaris altijd een beetje maand over? Sommige mensen zijn niet zo goed in sparen en gaan gelijk spenden wanneer ze hun salaris zien verschijnen op hun rekening. Anderen nemen de uitbetaling van hun salaris juist als hét moment om rekeningen te betalen en hun spaarrekening te spekken. Wil jij graag tot die laatste groep horen, maar weet je niet hoe? Lees dan snel verder voor onze tips om ook een spaarder te worden!
Financiële zorgen brengen veel stress met zich mee en veel mensen dromen dan ook van financiële zekerheid. Dé manier om dit te bereiken lijkt te zijn door meer te werken en meer geld te verdienen. Alleen zit niet iedereen te wachten op een 60-urige werkweek en betalen ook niet alle banen een vetpot. Gelukkig is er ook een andere manier om financiële zekerheid te creëren en dat is door meer controle te houden op je uitgaven. Minder onnodige uitgaven zorgen tenslotte voor een groeiende spaarrekening en die buffer zorgt dan weer voor financiële zekerheid. Heb jij een gat in je hand en zie je niet zo gauw voor je hoe je die kan dichten? Geen zorgen, met deze tips kan ook jij een spaarder worden!
First things first: creëer overzicht
Mensen met een gat in hun hand, houden hun financiën vaak niet zo nauw in de gaten. Weet je waar je jouw zuurverdiende centen elke maand aan uitgeeft? Als je regelmatig geconfronteerd wordt met een ontoereikend saldo terwijl je van niks wist, wordt het tijd om orde op zaken te stellen. Via de app van je bankrekening kan je zien hoeveel je de afgelopen maanden hebt uitgegeven en aan welke dingen. Allereerst is het belangrijk om deze goed op een rijtje te zetten. Zo kan je zien op welke uitgaven je kan besparen en hoeveel je elke maand kan overhouden. Doe dit door je uitgaven te verdelen in categorieën, zoals:
- huur/hypotheek
- verzekeringen
- boodschappen
- abonnementen
- uitjes
- horeca
- kleding
- uiterlijke verzorging
- interieur
- cadeaus
- beleggen
- goede doelen
- sparen
Maak een realistisch budget
Jawel, het wordt tijd om te budgetteren. Dit klinkt misschien als een saai klusje, maar het is wel broodnodig. Als je geen grenzen voor jezelf stelt, blijf je in hetzelfde patroon. Nu je een realistisch beeld hebt van je uitgaven, moet je gaan bepalen waar je in wil gaan schrappen. Gebruik de categorieën van de eerste stap en spreek met jezelf een budget af voor elke uitgavenpost. Wat je overhoudt, gaat natuurlijk naar de categorie sparen. Maak een realistisch budget, want de bedoeling is dat je écht aan je nieuwe voornemen gaat houden. Zet dus niet te laag in. Als je elke maand 200 euro uitgeeft in de horeca en hier veel plezier aan beleeft, is het niet realistisch om jouw budget hiervoor te verlagen naar 50 euro. Maak liever een budget vrij voor 150 euro, want die 50 euro die je minder uitgeeft is al een mooi begin voor je spaarrekening. Iets is ten slotte altijd meer dan niets en je kan jouw budget later altijd nog verlagen. Een andere manier om je uitgaven te beperken is door je abonnementen eens goed onder de loep te nemen. Alle kleine beetjes helpen en bouwen langzaam een spaarrekening op.
Houd het leuk voor jezelf
Voor een big spender klinkt het misschien onwerkelijk, maar sparen is eigenlijk best wel leuk. Elke maand je spaarrekening zien groeien geeft voldoening en al snel zal je merken dat die onnodige uitgaven je écht niet gelukkiger maken. Daar bedoelen we wel echt onnodige uitgaven mee, want het is belangrijk dat je niet te veel gaat bezuinigen op dingen die je wel heel veel plezier geven. Houd het sparen leuk voor jezelf door ruimte in je budget vrij te houden voor dingen waar jij gelukkig van wordt. Als je gek bent op mode, mag je hier echt wel geld aan uit blijven geven. Als je graag naar het theater gaat, moet je hier zeker niet te veel op bezuinigen. Schrap liever onnodige uitgaven, zoals dure broodjes op het station, omdat je weer eens je lunch bent vergeten. Haal je uit al je uitgaven plezier? Dan zul je toch streng voor jezelf moeten zijn en prioriteiten moeten stellen. Die spaarcenten moeten tenslotte ergens vandaan gesprokkeld worden.
Doe het samen
Wanneer je een nieuwe gewoonte probeert aan te leren, is het altijd fijn als iemand je kan steunen. Zoek daarom een buddy die je helpt om het sparen door te zetten. Misschien heb je wel een vriend of vriendin die dezelfde chronische gat in de hand heeft en zijn of haar uitgavenpatroon wil verbeteren. Of zoek juist iemand die heel goed is in sparen en jou vakkundig kan begeleiden in jouw reis naar financiële zekerheid. Met een spaar buddy kun je successen, maar ook tegenslagen delen. Advies vragen én klagen als je er eigenlijk even geen zin meer in hebt. Wat je ook doet, samen is altijd leuker!